MI A MINDFULNESS?

A mindfulness tudatos vagy éber jelenlétet jelent, amikor a figyelmünket célzottan a jelen pillanatra és annak történéseire irányítjuk. Ebben az állapotban nem akarunk más tudatállapotot, vagy különleges élményt elérni, csak a dolgokat vizsgáljuk anélkül, hogy azok elsodornának bennünket. Csak figyeljük őket, ahogyan keletkeznek, kibontakoznak, majd eltűnnek – ugyanúgy, ahogyan gyerekként néztük a felhőket az égen, vagy ahogy az utcán sétálva hallgatjuk a közeledő autó hangját. Ez a figyelem előítéletektől mentes: olyannak fogadjuk el a történéseket, amilyenek, és nem olyanná akarjuk őket tenni, hogy az elképzeléseinknek megfeleljenek.

A mindfulness a buddhista meditáció nyugati társadalmakba való adaptálására tett kísérletként indult, és dr. prof. Jon Kabat-Zinn nevéhez fűződik. Ő és kollégái 1979-ben, az amerikai Massachusettsi Egyetem kórházának stresszcsökkentési osztályán egy 8 hetes, vallásmentes MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction = Mindfulnessalapú Stresszcsökkentés) programot dolgoztak ki, amelyben heti egyszer formális gyakorlás céljából jött össze a csoport, majd otthon mindenki heti legalább hatszor egyedül is gyakorolt, és a a mindennapi tudatosságot fejlesztő gyakorlatokat csináltak. A programot több százezren végezték el, és ma már börtönökben, iskolákban, cégeknél és a sportban is alkalmazzák, és trénereket is oktatnak e célból. Az MBSR program alapján 2001-ben Mark Williams, John Teasdale és Zindel V. Segal kidolgozta az MBCT-t, azaz a Mindfulness Based Cognitive Therapy-t depressziós betegek kezelésére. Ezt mostmár szenvedélybetegséggel küzdők, táplálkozási zavarral élők és szorongásos betegek esetében is alkalmazzák, és az Egyesült Királyságban bekerült a NICE (National Institute of Clinical Excellence), a brit állami egészségfelügyelet által ajánlott gyógymódok közé visszatérő depresszió kezelésére.

A mindfulness-szel kapcsolatos kutatások ugrásszerűen megemelkedtek az elmúlt években, arra keresve a választ, hogy vajon a tudatos jelenlét gyakorlása jótékony hatással van-e az emberek mindennapjaira? Ma már tudjuk, hogy rendszeres gyakorlásával (a 6-8 hetes MBSR tréningeken való részvétel után) képesek vagyunk befolyásolni az agyunk működését, és jobb működésre tudjuk azt késztetni. A rendszeres éberségmeditáció elő tudja idézni az érzelmekkel kapcsolatos agyterületek, az érzelmi intelligencia növelését, javítja az immunrendszert, és csökkenti a vérnyomást. De mindezek mellett (szubjektív visszajelzések alapján) segíthet az alvászavarok kezelésében, a figyelemhiányos gyerekek fejlesztésében, a poszttraumás stresszindróma kezelésében, a zavartalan szülésben, a függőségek leküzdésében. Az USA-ban 2014 a mindfulness éve volt, és állítólag az amerikai vezetők 90%-a rendszeresen meditál.

MINDFULNESS ALAPÚ (MBI) PROGRAMOK

MBSR: Mindfulness Based Stress Reduction: krónikus betegek számára, fájdalom kezelésére

MBCT: Mindfulness Based Cognitive Therapy: kognitív terápia depresszióra

MBCRP: Mindfulness Based Cancer Recovery Program: rákos betegek számára

MBRP: Mértéktelen alkoholfogyasztás kezelésére egyetemi hallgatók körében

MBTT: Veteránoknak, akik poszttraumás depresszióval küzdenek

MBEC: Időskori gondozásban alkalmazott program

DBT: Dialectical Behavioural Therpay: Pszichoterápiában, borderline személyiség kapcsán, illetve öngyilkos hajlam esetében

ACT: Acceptance and Commitment Therapy: Elfogadás és elköteleződés terápiája

MB-EAT: Étkezési zavarokkal küzdők számára kifejlesztett program

MBRE: Mindfulness Based Relationship Enrichment: kapcsolaterősítő terápia

MBCP: Mindfulness Based Childbirth and Parenting: szülés és gyermeknevelés

HAZAI MINDFULNESS KUTATÁSOK

Simor Péter, a BME Kognitívtudományi Tanszékének adjunktusa. Pszichológusként a mindfulness és az alvás kapcsolatát vizsgálja, a tudatos álmodásról szóló előadása itt tekinthető meg. Ő és csapata adaptálták a Mindfulness Attention and Awareness Scale Magyar adaptációját. 

Szondy Máté, a Károli Gáspár Egyetem tanára pozitív pszichológiás területként közelíti meg a mindfulnesst.  Mindfulness – Megélni a jelen pillanatot c. könyve is megjelent 2012-ben. 

Kiss Enikő Csilla, a Pécsi Tudományos Egyetem pszichológia tanszékének vezetője, habilitált doctor, egészségpszichológus. Előadása a mindfulness módszer hatékonyságágáról az egészségpszichológiai kutatások alapján itt tekinthető meg. 

Perczel-Forintos Dóra, a Semmelweis Egyetem Klinikai pszichológia Tanszék vezetője, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta. A szorongásos zavarok, személyiségzavarok, hangulat- és evészavarokban használják az MBCT módszert.

MAGYAR NYELVŰ MINDFULNESS IRODALOM

Basa Ágnes-Dobos Andrea Beáta: Buddha a porszívóban (Scolar Kiadó, 2015)

Anna Black: Tudatos jelenlét – Mindfulness a mindennapokban (Partvonal könyvkiadó, 2015) és Tudatos jelenlét a munkában (Partvonal könyvkiadó, 2015)

Jon Kabat-Zinn:


Bárhová mész, ott vagy (URSUS LIBRIS kiadó, 2009-2015)

Kiút a boldogtalanságból (Édesvíz Kiadó, 201)

Az éber figyelemről – örök kezdőkenk (URSUS LIBRIS kiadó, 2013)

Kristin Neff: Együttérzés önmagunkkal (URSUS LIBRIS kiadó, 2014)

Zindel Segal, Mark Williams, John Teasdale: Tudatos jelenlét a gyakorlatban (Kulcslyuk Kiadó, 2016)

Eline Snel:

Ülj figyelmesen, mint egy béka (Scolar Kiadó, 2015)

Tartsd őket közel, de ne túl szorosan! (Scolar Kiadó, 2016)

Dr. Szondy Máté: Megélni a pillanatot – Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája (Kulcslyuk Kiadó, 2012)

The Mindfulness Project: Én – Itt – Most: Kreatív mindfulness gyakorlatok (Jaffa Kiadó, 2016)

Ruby Wax: Mindfulness kalauz: Tudatos jelenlét az agyonhajszolt elméknek (HVG Kiadó, 2016)

TOVÁBBI INFORMÁCIÓÉRT JAVASLOM A BLOGPOSZTJAIMAT ÉS A HÍRLEVELEMET

HÍRLEVÉL-FELIRATKOZÁS